دتکتور دود چیست
دتکتور دود دستگاهی است که برای تشخیص دود و هشدار به ساکنان ساختمان هنگام تشخیص علائم اولیه آتش سوزی طراحی شده است. این دتکتورها جز ضروری سیستم های اعلام حریق هستند و نقش مهمی در تشخیص زودهنگام و هشدار آتش سوزی دارند.
انواع دتکتور دود
دتکتورهای دود معمولا از دو جز اصلی تشکیل شده است: یک سنسور و یک سیستم هشدار. این سنسور برای تشخیص ذرات دود در هوا طراحی شده است. انواع مختلفی از سنسورها در دتکتورهای دود استفاده می شود که از جمله آنها می توان به سنسورهای یونیزاسیون و فوتوالکتریک اشاره کرد. دتکتورهای دود یونیزه نسبت به آتش شعله ور واکنش بیشتری نشان می دهند، در حالی که آشکارسازهای دود فوتوالکتریک نسبت به آتش سوزی حساس تر هستند.
نصب دتکتور دود با توجه به الزامات 72NFPA
برای نصب دتکتور دود باید به شرایط جغرافیایی منطقه مانند رطوبت هوا، دمای محیط توجه شود و درو اقع دتکتور مناسب آن آب و هوا تهیه گردد. حسگرهای دود نقطه ای را می توان روی دیوار نصب کرد اما باید مطمئن شد که فاصله معین شده رعایت شود.
حداکثر فاصله 300 میلی متر حدود “12 اینچ” است. این دستگاه را می توان در هر نقطه از دیوار به شرط رعایت فاصله 300 میلی متری نصب کرد.
شعاع محدوده تشخیص دتکتور روی یک سقف صاف 6.5 متر است بنابراین در صورتیکه که مساحت سقف 13 متر باشد نیاز به نصب دو دتکتور است. در صورت استفاده از فضای سقف و کف کاذب فضای خالی یک اتاق مستقل در نظر گرفته می شود و قوانین نصب دتکتور اعلام حریق باید رعایت شود.
ضوابط نصب دتکتور دود طبق استاندارد BS5839
روی سقف ساختمان ها و محیط هایی که سقف شیب داری ندارند نباید بیشتر از 7.5 متر دتکتور دود نصب شود. ساختمان هایی که دارای سقف و کف کاذب هستند و سقف هایی که دارای تورفتگی های کوچک هستند حسگر دود حد فاصل 25 تا 600 میلی متر سقف قرار می گیرد. همچنین ساختمان هایی با سقف شیب دار، دتکتورهای دودی حد فاصل 600 میلی متر سقف نصب می شوند.
انواع دتکتور دود
دود معمولا از دو نوع حسگر اصلی استفاده می کنند: سنسورهای یونیزاسیون و حسگرهای فوتوالکتریک.
- سنسورهای یونیزاسیون:
- سنسورهای یونیزاسیون برای تشخیص آتش سوزی سریع و شعله ور که ذرات کوچک دود و دود کمتر قابل مشاهده را تولید می کنند طراحی شده اند.
- این حسگرها با استفاده از مقدار کمی مواد رادیواکتیو برای یونیزه کردن هوای داخل دتکتور کار می کنند.
- هنگامی که دود وارد محفظه یونیزاسیون می شود، فرآیند یونیزاسیون را مختل می کند و باعث افت جریان الکتریکی می شود که باعث ایجاد زنگ هشدار می شود.
- دتکتورهای دود یونیزاسیون نسبت به آتشهایی که به سرعت گسترش مییابند واکنش بیشتری نشان میدهند، اما ممکن است در تشخیص آتشسوزیهای آهسته مؤثر نباشند.
- حسگرهای فوتوالکتریک:
- حسگرهای فوتوالکتریک برای تشخیص آتش سوزی های آهسته سوز و دود که ذرات دود بزرگتر و دود قابل مشاهده بیشتری تولید می کنند طراحی شده اند.
- این حسگرها با انتشار پرتوی نور به داخل محفظه تشخیص عمل می کنند. هنگامی که دود وارد محفظه می شود، نور را پراکنده می کند و باعث انعکاس آن روی یک فوتوسل حساس به نور می شود.
- تغییر در شدت نور باعث فعال شدن زنگ هشدار می شود.
- دتکتورهای دود فوتوالکتریک در تشخیص آتش سوزی در مراحل اولیه دود موثرتر هستند و کمتر در معرض هشدارهای کاذب ناشی از پخت و پز یا بخار هستند.
علاوه بر این نوع سنسورهای اولیه، برخی از دتکتورهای دود ممکن است از ترکیبی از سنسورهای یونیزاسیون و فوتوالکتریک برای ارائه قابلیتهای تشخیص آتش افزایش یافته استفاده کنند. این رویکرد حسگر دوگانه، نقاط قوت هر دو نوع سنسور را ترکیب میکند، حساسیت بهبود یافتهای را به طیف وسیعتری از انواع آتش نشان میدهد و احتمال تشخیص از دست رفته یا هشدارهای اشتباه را کاهش میدهد.
دتکتور دود سنس
دتکتورهای دودی اعلام حریق آدرس پذیر سنس نشانه های اولیه آتش سوزی را رصد می کند و دستگاه کنترل مرکزی اعلام حریق می کند. این نوع دتکتور ها دارای یک محفظه هستند که در صورت پر شدن این محفظه دتکتور هشدار می دهد. دتکتورهای دودی سرعت عمل بالایی دارند و مناطق بیشتری را پوشش می دهد.
دتکتور دودی آدرس پذیر سنس مدل S2-ASD-300 طراحی خاصی دارند که با کمک پردازشگر میکروپروسسور یا ریز پردازنده تشخیص ذرات دود، از ورود و اختلال در عملکرد دتکتور جلوگیری می کند. این دتکتور می تواند ریزترین ذرات حاصل از دود ایجاد شده از سوختن پنبه، الیاف، چوب و... را پردازش کند.
این دتکتور دودی در ابعاد 100 x50 میلی متر و وزن 120 گرم طراحی شده است. زاویه دیده شدن 360 درجه است و 15 متر مکعب از منطقه را پوشش می دهد. توجه داشته باشد که دتکتور دودی را نزدیک جایی که در معرض باد است نصب نکنید. در محیطی با میزان رطوبت تا 95% بدون میعان کار می کند و دمای کارکرد 20 تا 70 درجه سلسیوس است. ولتاژ کارکرد، ولتاژی است که تجهیزات در آن کارکرد دارند برای این دتکتور 15-28 ولت است و جریان مصرفی در حالت نرمال یا غیرفعال 250 میکروآمپر و جریان در حالت فعال یا آلارم 3 میلی آمپر در 24 ولت است.
دتکتور دودی آدرس پذیر سنس مدل S2-ASD-300 طبق استانداردهای ISIRI 3709 , EN54-7 طراحی شده است. . این استاندارد سیستم های صوتی و ساختمانی را برای بلندگوهایی که برای ارسال پیام های هشدار صوتی در شرایط اضطراری طراحی شده اند را ارزیابی می کند.
قیمت و خرید دتکتور دود سنس
برای اطلاع از قیمت دتکتور سنس و ثبت استعلام می توانید در سامانه کیوپیکت استعلام بگذارید. قیمت دتکتورهای دود به آدرس پذیر و متعارفی بودن و برند آن بستگی دارد. تجهیزات اعلام حریق آدرس پذیر به دلیل ویژگی ها و قابلیت های پیشرفته گران تر از معادل متعارفی آن است. همچنین برندهای داخلی در مقایسه با برند های خارجی قیمت مقرون به صرفه تری دارند.